Het ontstaan

Ontdek de rijke geschiedenis van het kuipersambacht bij Kuipen Coene. Leer meer over het ontstaan van het ambacht en de traditionele methoden die we nog steeds gebruiken in onze houtbewerking.

Ontstaan van het kuipersambacht

Het kuipersambacht heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen. Vatenmakers, ook wel kuipers genoemd, waren essentieel in de productie van houten vaten voor het transporteren en opslaan van vloeistoffen zoals wijn, bier en olie. Door de eeuwen heen is het ambacht doorgegeven van generatie op generatie.

Sinds 2500 voor Christus

Kuipen, van waar komt deze benaming? In de Germaanse taal wordt gesproken over 'kuper', in het Romeins spreekt men over 'cuppa'. Maar het verhaal van de kuip start al veel vroeger... We nemen jullie mee naar 2.500 voor Christus in een Egyptische graftombe, op de beschilderingen is te zien hoe houten emmers met banden rondom om het geheel samen te houden. In de Bijbel spreekt men voor het eerst over 'vaten'. 

Dat kuipen een oud ambacht is hoeven we dus niet meer uit te leggen! De Grieken en Romeinen gebruikten in het begin vaten van klei, maar doordat deze snel braken werden ze schaars. Men is toen overgegaan op het vervaardigen van houten vaten. In de Middeleeuwen was kuiper een courant beroep, overal werden kuiperijen opgestart. Een pas getrouwd paar ging naar de kuiper om daar de uitzet te kopen. Men had emmers nodig voor water en melk, een kom om te wassen, om bloem en gerst op te slaan, een karn om boter te maken en een stolp om kaas te bewaren. Veel van deze aangeschafte vaten gingen een mensenleven mee en waren daardoor een waardevol bezit. Ook vandaag hebben de vaten een heel lange levenscyclus onder andere door restauraties.

Van dagelijks gebruik tot een uitzonderlijk gebeuren

Door de groeiende vraag naar vaten gingen sommige kuipers zich specialiseren. Het gebruikte materiaal en de wijze van kuipen werd afhankelijk van de praktische toepassing. Zo waren er goedkope, dunne vaten voor fruit, vis, verf, graan, zaden, vlees, boter, aardappelen, tabak, suiker en stroop. Sterkere vaten waren nodig voor plantaardige- en dierlijke oliën, vetten en chemicaliën. De meest gebruikte houtsoorten waren eiken-, beuken-, en grenenhout. Het hout diende goed gedroogd te zijn.

Het ambacht van het kuipen is door technische evoluties verdrongen uit ons dagelijks leven. Toch is het ambacht in heel wat zaken nog steeds essentieel! 

Voor heel wat brouwerijen die met houten vaten werken, is het behoud van deze vaten essentieel voor hun smaak.

Traditionele methoden

Bij Kuipen Coene blijven we trouw aan de traditionele methoden van het kuipersambacht. We gebruiken handgereedschap en technieken die al eeuwenlang worden toegepast. Elk houten vat, foeder of kuip wordt met zorg en vakmanschap vervaardigd.

Erfgoed en authenticiteit

Het kuipersambacht is een belangrijk onderdeel van ons erfgoed en draagt bij aan de authenticiteit van onze producten. Door vast te houden aan de traditionele werkwijze kunnen we unieke en hoogwaardige houten vaten leveren die de tand des tijds doorstaan.

Neem contact op voor meer informatie!

Heeft u vragen over onze ambachtelijke workshops of wilt u een houten vat op maat laten maken? Neem gerust contact met ons op.